Angelim Vermelho

Home/Houtsoorten/Angelim Vermelho
  • Angelim Vermelho

Angelim Vermelho is een zeer duurzame houtsoort, geschikt voor toepassingen in weg-waterbouw en tuin en park. De houtsoort kenmerkt zich door zijn minder aangename geur. Daarentegen ook vanwege zijn gunstige eigenschappen als duurzaamheid en rechtheid.

Eigenschappen

  • Duurzaamklasse 1
  • Gewicht 1450 kg/m3 (vers)
  • Draad: sterke kruisdraad
  • Goed te bewerken
  • Botanische naam: Dinizia excelsa

Groeigebied
Brazilië, Amazonegebied en de Guyana’s.

Eigenschappen
Vers gezaagd kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout. Vers en droog heeft angelim vermelho een opvallende ranzige (boterzure) geur die pas na lange tijd verdwijnt.

Toepassingen
Zwaar constructiewerk als water-, bruggen- en scheepsbouw, havenwerken en damwand. Verder voor draglineschotten, steenvormen, gevlochten scheidingswanden, wagenbodems, bedrijfsvloeren en werkbanken. Ook geschikt voor geluidwerende schermen, anti-parkeerpalen, fruitboompaaltjes enz. Bij de toepassing van angelim vermelho moet er rekening mee worden gehouden dat het in contact met water \”afgeeft\” (dus niet voor zitbanken buiten toepassen). Angelim vermelho kan worden gebruikt als vervanger van azobé.

Bijzonderheden
Naamsverwarring kan optreden met de volgende houtsoorten waarvoor lokaal in Brazilië dezelfde namen worden gebruikt, maar die vermoedelijk een minder grote duurzaamheid bezitten: Hymenolobium excelsum en Hymenolobium petraeum, zie sapupira. Het kernhout van Hymenolobium petraeum is lichtbruin van kleur, heeft meestal karakteristieke zwarte vlekken in het weefsel en is daardoor in geval van twijfel duidelijk van het roodbruine kernhout van Dinizia excelsa te onderscheiden.

Maatvoering

Dikte (mm)Breedte (mm)Bijzonderheden
20 mm205 mmfijn bezaagd
68 mm68 mmPalen, geschaafd en gepunt
88 mm88 mmPalen, geschaafd en gepunt

Meer informatie nodig?

+31 (0)10 529 14 14

 info@woodimex.nl

@Woodimex

Neem contact op