Elliotti Pine

Home/Houtsoorten/Elliotti Pine

Elliotti Pine bieden wij aan als houtsoort voor binnenkozijnen. De ervaringen zijn goed. Het hout is met scherp gereedschap perfect te bewerken en geeft een mooi eindresultaat. Zeker een goed alternatief waneer het FSC projecten betreft.

Eigenschappen

  • Duurzaamklasse 4
  • Gewicht 540 kg (droog)
  • Draad: recht
  • Goed te bewerken
  • Botanische naam: Pinus elliottii

Groeigebied
Zuid Amerika

Eigenschappen
Het kernhout is in verse toestand lichtbruin. Onder invloed van licht en lucht wordt het geelbruin tot roodbruin. Het lichtgele spint is 50-150 mm breed. De kleurverschillen zijn afhankelijk van bodemgesteldheid, droging en belichting. De kwasten zijn meestal ingegroeid en vast. Doordat de bomen in steeds kortere omlopen worden geoogst, is de stam in verhouding dun. Bij wat zwaarder hout heeft het kernhout een sterke hars- of terpentijngeur. Door het contrast tussen vroeg- en laathout ontstaat op kwartiers gezaagd hout een streeptekening terwijl dosse gezaagd hout een duidelijke vlamtekening vertoont. Het hout is wat sterker dan dat van Europees grenen.

Toepassingen
Bouwhout binnenwerk zoals vloeren, trappenhuizen, ramen, binnenkozijnen, deuren, betimmeringen, constructiewerk (onder andere voor restauraties), carrosseriebouw (binnenbetimmering), wagonvloeren, bruggenbouw, constructiehout, waterwerken, vloeren en meubelen enz.

Bijzonderheden
De vroegere naam Amerikaans grenen omvatte een vrij grote groep grenensoorten die onderling aanzienlijk verschilden in kleur, gewicht en duurzaamheid. Hoewel elke soort een eigen benaming heeft, is het beter deze in ons land niet te gebruiken om geen verwarring te stichten, en de algemene Amerikaanse handelsaanduidingen te hanteren. Op dit moment worden in de handel in Verenigde Staten de volgende drie groepen onderscheiden (zie de desbetreffende beschrijvingen): – pitch pine (afkomstig uit Midden-Amerika) – southern (yellow) pine: Amerikaans “hard” grenen – soft pine-groep ook wel white pine-groep genoemd, Amerikaans “zacht” grenen. Deze groep komt op onze markt als alternatief voor Europees grenen en lijkt daar ook enigszins op.

Maatvoering

Alles FSC 100% gecertificeerd

Dikte (mm)Breedte (mm)Bijzonderheden
71 mm120 – 144 mmGelamineerd, gevingerlast NON KOMO
95 mm120 – 144 mmGelamineerd, gevingerlast NON KOMO

Tevens in klantspecifieke afmetingen te importeren

Meer informatie nodig?

+31 (0)10 529 14 14

 info@woodimex.nl

@Woodimex

Neem contact op