Europees Eiken

Home/Houtsoorten/Europees Eiken
  • Europees Eiken

In de meeste huiskamers is deze houtsoort wel te vinden. Veel gebruikt voor stoelen, tafels, kasten, maar ook voor trappen en betimmeringen. Woodimex verhandelt Europees (Slavonisch) Eiken in zowel bekantrecht als onbekantrechte vorm.

Eigenschappen

  • Duurzaamklasse 2
  • Gewicht 700 kg/m3 (gedroogd)
  • Draad: recht
  • Goed te bewerken
  • Botanische naam: Quercus petraea

Groeigebied
Europa

Eigenschappen
Eiken heeft een geelachtige tot donkerbruine kleur. Het spinthout is wit en tekent zich duidelijk af. Het hout is ringporig waardoor er een mooie vlamtekening voorkomt en ook geborsteld kan worden. Op het kwartiersvlak ontstaan spiegels, veroorzaakt doordat de brede stralen worden doorklieft. Kwaliteit, gewicht en hardheid verschilt per groeigebied. De beste gebieden zijn voormalig Joegoslavië (Slavonisch eiken) de Spessart en bepaalde regio’s in Frankrijk. Het bewerking van eiken is met goed gereedschap geen probleem. Drogen moet zorgvuldig gebeuren. Bij te hoge temperaturen ontstaan vaak witte vlekken. Een speciale bewerking is het roken. Het looizuur in het hout gaat een speciale verbinding aan met ammoniak, waardoor het hout een diep donkerbruine kleur krijgt.

Toepassingen
Meubelen, betimmeringen, vloeren, trappen, kozijnen, maar ook in weg- en waterbouw, wijnvaten, spoorbielzen. Kortom, Eiken kent een bijna ongelimiteerd aantal toepassingsmogelijkheden.

Bijzonderheden
Eiken bevat veel looizuur, kenmerkend door de zure geur van het hout. Contact met ijzer geeft bij nat hout zwarte vlekken.

Maatvoering

Dikte (mm)Breedte (mm)Opmerkingen
26 – 33 – 40 – 52 – 65 – 80 mm105 mm en brederVariabele breedtes
80 mm130 – 155 mmVaste breedtes – 3/4 zijden foutvrij
26 mm205 – 230 – 280 – 300 mmVaste breedtes – rustiek mix

Meer informatie nodig?

+31 (0)10 529 14 14

 info@woodimex.nl

@Woodimex

Neem contact op