Kapur

  • Kapur

Bewerkt vers Kapur geeft de typische kamfergeur. Het is een prima houtsoort voor buitenshuis gebruik. Woodimex verhandelt Kapur met name in geschaafde palen en terrasdelen.

Eigenschappen

  • Duurzaamklasse 1-2
  • Gewicht 1000-1200 kg/m3 (vers)
  • Draad: recht of kruisdraad
  • Goed te bewerken
  • Botanische naam: Dryobalanops aromatica

Groeigebied
Maleisië, Indonesië, Sabah, Sarawak

Eigenschappen
De kleur van het kernhout varieert van licht roodbruin tot donker roodbruin. Het 20-60 mm brede spint is geelbruin en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Op het houtoppervlak zijn witachtige lijntjes zichtbaar van tangentiaal gerangschikte harskanaaltjes, die de indruk van groeiringen geven. Voor blank lakwerk zijn deze lijntjes geen bezwaar, omdat ze de lak absorberen en daardoor vrijwel onzichtbaar worden. Het hout heeft geen harsachtig karakter als bijvoorbeeld keruing. Zeer kleine wormgaatjes (pin holes), veroorzaakt door nathoutboorders, komen voor. In gezaagd en gedroogd hout bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting. Bewerkt vers hout heeft een karakteristieke kamfergeur (vandaar de naam camphor wood) die tijdens het drogen verdwijnt. Kapur is echter geen echt kamferhout.

Toepassingen
Kapur is gebruikt voor binnen- en buitentimmerwerk kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, plinten, traptreden, spanten en huiden voor jachtbouw, carrosseriebouw, vloeren, parkbanken enz. De ervaringen met kapur voor buitentimmerwerk zijn echter slecht, vanwege de optredende haarscheurtjes, die ook na de oppervlakafwerking optreden. Kapur wordt ook toegepast voor de fabricage van triplex.

Bijzonderheden
Kapur is, zowel met handgereedschap als met machines, matig goed te bewerken. Sommige kapursoorten bevatten kiezel waardoor gereedschappen snel kunnen afstompen. Het gebruik van hardmetalen snijgereedschap wordt aanbevolen. Bij het schaven van kruisdradig hout moet de snijhoek 20° bedragen om opstaande vezels te voorkomen.

Maatvoering

Dikte (mm)Breedte (mm)Lengte (mm)
21 – 25 – 28 mm145 mmTerrasdeel geschaafd, dubbelzijdig
16 – 18 mm145 mmGeschaafd, schuttingplank
68 mm68 mmPaal, geschaafd en gepunt
88 mm88 mmPaal, geschaafd en gepunt
44 mm68 – 88 mmGeschaafd, onderregel

Meer informatie nodig?

+31 (0)10 529 14 14

 info@woodimex.nl

@Woodimex

Neem contact op